Vær med
Klimahandling er for alle, og der er brug for alle. Du ved helt sikkert bedst, hvad dig og dine venner, bekendte eller kollegaer ville synes var sjovt at gøre, så begynd der. Siden her er tænkt som en hjælp til at komme i gang. Her finder du guides til det helt lavpraktiske, som f.eks. hvordan man opretter en Facebook-event, til det medmenneskelige, som f.eks. hvordan man starter en snak om at få nogle nye fælles vaner.
Kom i gang med klimahandling, der hvor du er.
Hvem vil du handle med?
Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet, til en snak. Over video-kald eller spisebordet tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen.
Hvad er jeres interesser?
Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Overvej hvad der motiverer jer og hvad der kan laves af klimahandlinger.
Hvilket mål vil I sætte jer?
Måske I vil være vegetar et par dage om ugen og se, hvordan det går? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til vildere natur, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter?
Hvad kræver det at deltage i Klimahandledagen?
Det kræver kun at du laver en handling for klimaet, som både kan være dig selv eller sammen med andre. Hvad du har lyst til at lave, er helt op til dig. Alle handlinger tæller og hvis du har mod på at fortælle og invitere flere med til Klimahandledagen, så går det den rigtige vej. Du kan registrere din klimahandling eller begivenhed, når vi åbner for tilmeldingen frem mod dagen, så vi har mulighed for at optælle alle de mange handlinger, der sker over hele landet.
Grønne Nabofællesskaber skabte lokal handling i Nørre Snede
”Da biblioteket spurgte om vi skulle samarbejde, greb vi den straks og sagde at de jo kunne stå for maden, så ville vi stå for et åbent marked, hvor deltagerne kunne møde nogle af byens forskellige grønne initiativer til inspiration” – Lone Belling, Nørre Snede Grønne Nabofælleskab.
Dagen sluttede med grøn fællesspisning, hvor hænderne blev udskiftet med dialogen. Der var klimasamtaler over middagen, og senere blev Kasper Pauli Pedersen, formand for Klima, Natur og Bæredygtighedsudvalget inviteret ind til samtale og spørgsmål fra deltagerne. Dialogen endte på at Kasper inviterede de interesserede ind på rådhuset, for at skabe et rum mellem borgere og politikere.
”For ham var det ret anderledes ikke at blive mødt med modstand og kritik, men borgere som gerne vil den grønne omstilling, men som også vil involveres og bidrage konkret og positivt.”
Tips til en god klimahandledag
Overvej, hvad der normalt samler jer
Middag, oplæg, workshop eller noget helt fjerde? Brug jeres fælles erfaringer til at planlægge en dag, der er motiverende for netop jeres fællesskab.
Overvej, hvornår I kan samle flest
Kan folk samles til morgenmad, er frokostpausen god, sidst på dagen til et festlig indslag, eller skal der ske noget hele dagen?
Kan I lave en forberedende aktivitet op til dagen?
Kan I finde en aktivitet, der skaber opmærksomhed omkring dagen, og forbereder jeres naboer, venner eller kollegaer på at deltage?
Kan I uddele opgaver og roller?
Det er meget lettere at engagere sig i en aktivitet, hvis man har et ansvar og en rolle, så involvér andre fra dit fællesskab i konkrete opgaver på dagen.
Partnerskaber og samarbejde
Er I interesseret i et samarbejde, som kunne få klimahandingerne til at vokse sig større? Og har I måske nogle idéer, som kan skabe et bæredygtigt partnerskab? Så skriv til os for at høre mere, samt hvilke ressourcer og muligheder som Klimahandledagen kan medvirke til. Vi samarbejder allerede med mange virksomheder, organisationer, NGO’er, kommuner, biblioteker mm. og er altid åbne over for nye samarbejdsmuligheder.
Det kan I gøre
Klimahandledagen er for alle fællesskaber, der har lyst til at samles omkring fælles klimahandling. Det kan være på din arbejdsplads, med dine naboer, med din forening eller med et helt andet slags fællesskab.
Hvordan I samles, og hvad I laver på Klimahandledagen i 2024, er helt op til jer, men som i 2023 tilbyder vi guides og materialer, der hjælper jer godt i gang. Vi er stadig i gang med planlægningen af 2024, men herunder kan du se, hvad vi tilbød i 2023.
Bliv vært for en begivenhed på Klimahandledagen
Inviter dem du kender til at deltage i din begivenhed på Klimahandledag. Måske vil du invitere nabolaget på grøn fællesmiddag eller gårdlauget til at bygge kvashegn? Få inspiration til at komme i gang nedenfor.
Skab klimahandling på arbejdspladsen
Drømmer du om fælles klimahandling pa din arbejdsplads? Vil du gerne have idéer til, hvad I kan gøre, og hvordan du får kollegerne rigtigt med? Klimahandledagen er en god anledning til at rykke sammen om grønne handlinger, der giver mening for fællesskabet på arbejdspladsen.
Tilmed dig som detager til en begivenhed
Overalt i Danmark afholdes der i uge 17 arrangementer, som du kan tilmelde dig som gæst. Vi laver en liste med åbne events når tilmeldingerne starter. Tilmeld dig nyhedsbrevet for at følge med!
Jane satte fokus på tøjforbrug
med #KramKlædeskabet
"Det er vigtigt for mig at sprede det gode budskab om, at mindre er meget bedre end jagten på nyt, mere og større".
Til Klimahandledagen i 2024 var Jane med til at arrangere en digital kampagne på sociale medier med tagget #KramKlædeskabet, som opfordrede folk til at dele billeder og historier omkring det tøj de holder af og altid går med, for dermed at bekæmpe hverdagens køb og smid væk-kultur.
"Jeg blev helt blæst væk over, hvor mange der havde lyst til at dele deres "gamle" yndlingstøj og være med til at fylde mediefladen med en samtale om forbrug på årets Klimahandledag. Det var SÅ fedt".
Skolernes Klimahandledag
Greve Kommune har taget initiativ til Skolernes Klimahandledag, hvor elever er med til at lave klimahandlinger. Se deres hjemmeside, og få en masse tips og tricks til at afholde Klimahandledag på skolen. Der er blandt andet detaljerede beskrivelser af klimahandlinger, som har fokus på transport, mad, tøjforbrug, upcycling mm. I 2024 var over 3200 elever med i Greve Kommune, og det var en stor succes!
Guides og værktøjer til din klimahandling
1. Klimahandledagen som anledning til at handle
Du vil gerne have, at din forening eller din arbejdsplads bruger Klimahandledagen som anledning til at blive mere klimavenlige. Men hvad ville det lige batte for jer?
Du kan enten klikke dig rundt på siden med Inspiration til klimahandling eller du kan dykke ned i det større handlekatalog DeltagerDanmark og CONCITO har lavet om, hvordan vi får Danmarks forbrugsudledninger ned her:
2. Afhold et møde i fællesskab
Hvordan afholder man et godt "husmøde", hvor man skal beslutte sig for at gøre noget nyt sammen? Det her er Grønne Nabofællesskabers generelle guide, som kan bruges uanset hvilken klimahandling du gerne vil have andre engageret i – om det medlemmerne af din forening, din fodboldklub eller grundejerforening.
3. Inviter andre til din begivenhed
Vil du gerne afholde en grøn fællesmiddag eller få naboerne med til at omdanne alles haveaffald til et stort kvashegn på jeres fællesareal, men er usikker på, hvordan du kommer i gang? Her er forslag til, hvad du kan skrive i en invitation eller opslag, hvis du vil skrive i en lokal Facebook-gruppe eller hænge invitationen op på den lokale opslagstavle i Brugsen eller biblioteket.
Vi har samlet grafik, billeder og andet visuelt materiale, som du frit kan benytte til din egen invitation her:
4. Fortæl de lokale medier om din begivenhed
Jo flere folk som kender til din begivenhed, jo større effekt vil den også få på dit lokalsamfund. Hvis du gerne vil have dine lokale medier med til din begivenhed, så er der her en skabelon til en pressemeddelelse og nogle tips til, hvordan du fænger dine lokale journalister, så de får lyst til at skrive om din begivenhed.
5. Skab mere synlighed omkring klimahandling
Tal om det, som I gør. Skriv om det, som I gør. Post på sociale medier, om det som I gør. For alt for mange, er klimahandling svært at gå til, for hvor skal man starte? Jo mere, at du kan være med til at vise, hvordan man helt lavpraktisk kommer i gang, jo bedre. Hvordan du er skiftet til el-bil, hvilke overvejelser du gjorde dig, og hvad det måske har ført med af ændringer.
Her har vi faktisk ikke en guide til dig, for du ved bedst, hvad du er tryg ved at snakke om. Vi ville bare lige nævne, at det er virkelig vigtigt, at flere taler om det, som de gør og gerne vil have mere af i verden.
6. Motiver andre til at handle i fællesskab
Du vil gerne spadestik dybere: Hvordan bliver man god til at mobilisere andre til at handle? Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan man får motiveret andre til at gøre noget – f.eks. være med på en deleordning af værktøjer, spise grønt på Klimahandledagen eller udfordre hinanden til en form for købestop året ud – så er der nogle generelle redskaber, som gælder. Her har vi omsat den viden til klimaområdet, som kan hjælpe dig på vej med at styrke dine evner til at motivere til handling.
Ofte stillede spørgsmål
Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de selv kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som f.eks. mad, tøj og energi inden 2030.
Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2025 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.
Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her
Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repaircafé op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.
Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.
Kontant målt med udledninger skal vi have halveret dem som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til badmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.
Klimahandledagen er en årlig begivenhed. I 2025 afholdes Klimahandledagen for tredje gang d. 24. april 2025. I 2024 blev dagen afholdt d. 25. april, og den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.
Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.
Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.
Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.
3 trin til at komme i gang:
1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.
2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.
3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!
Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.
Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.
Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.
Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.
Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til info@klimahandledag.dk hvis I vil høre mere.