Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Materialer

Her er en lang række materialer, som både kan være med til at inspirere og opfylde nogle konkrete behov, som der kan være brug for i forbindelse med Klimahandledagen. Måske har du brug for et logo, nogle stemningsbilleder eller diverse skabeloner, som kan gøre det nemmere for dig at afholde dit arrangement. Gå på opdagelse i materialerne nedenfor.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Københavns Fødevarefællesskab

Mad

Københavns Fødevarefællesskab, KBHFF, er en uafhængig, medlemsejet og -drevet indkøbsforening i København. Derfor arrangeres der også jævnligt fællesspisninger, workshops, avlermøder og gårdture, så medlemmer kan lære hinanden, deres avlere og deres grøntsager bedre at kende.

Hold et godt husmøde

Viden

Hvordan afholder man et godt "husmøde", hvor man skal beslutte sig for at gøre noget nyt sammen? Guiden kan bruges i alle slags fællesskaber, om det er derhjemme, på arbejdspladsen eller i sportsklubben.

Økoskabet

Mad

Økoskabet er en logistik løsning til fødevarer som kan sammenlignes med en døgnboks til pakker. Økoskabet er bare kølet ned og holder en jævn temperatur på omkring 8 grader. Læs mere om den smarte måde til at få flere lokale fødevarer ind i jeres hverdag.

Kostråd til kantiner

Mad

Læs Fødevarestyrelsens kostråd til kantiner og professionelle køkkener. Vi kan reducere vores klimaaftryk med cirka en tredjedel ved at følge kostrådene.

QR-koder

Grafik og skabeloner

Mangler du QR-koder til enten Klimahandledags eller Grønne Nabofællesskabers hjemmeside? Hent dem her og anvend dem på det materiale du skal bruge, så folk nemt kan komme til hjemmesiden.

Find din lokale repaircafé

Forbrug

Repair Cafe Danmark laver lokale repair-workshops over hele landet. Frivillige står klar til at hjælpe dig med den gamle brødrister, legetøjet eller et stykke tøj. Find din lokale repaircafe og se næste gang de mødes.

Samtalespil

Mad

Hent vores samtalespil og brug det over en grøn middag eller til andre anledninger, hvor der er god plads til dialogerne blandt jer.

Danmarks affaldsindsamling

Forbrug

Siden 2006 har Danmarks Naturfredningsforenings årlige Affaldsindsamling fået danskere fra hele landet med ud at samle affald i naturen. Læs mere om dagen her, og få inspiration til selv at handle.

Kvashegnsguide

Natur

Se Grønne Nabofællesskabers guide til at bygge et kvashegn hjemme i haven eller på andre grønne arealer.

Hent vores plakat

Grafik og skabeloner

Har du brug for nemmere at vise Klimahandledag til dit arrangement eller måske på arbejdspladsen? Print vores plakat som kort beskriver hvad dagen går ud på samt et link til vores hjemmeside.

Byttemarked.nu

Forbrug

Bliv inspireret til at afholde og deltage i byttemarkeder på denne hjemmeside. Du kan endda se om der er et kommende byttemarked tæt på dig.

Plakat til print

Grafik og skabeloner

Her er en grafisk skabelon fra hjemmesiden Canva, hvis du har behov for at lave en plakat, som kan blive trykt.

Forslag til invitation

Tips og tricks

Vil du gerne afholde en grøn fællesmiddag eller få naboerne med til at omdanne alles haveaffald til et stort kvashegn på jeres fællesareal, men er usikker på, hvordan du kommer i gang? Her er forslag til, hvad du kan skrive i en invitation eller opslag, hvis du vil skrive i en lokal Facebook-gruppe eller hænge invitationen op på den lokale opslagstavle i Brugsen eller biblioteket.

Klimavenlig kantine

Mad

Hent faktaark omkring klimavenlige kantiner og hvilken forskel det kan gøre at servere klimavenlige måltider. Print og placer dem på bordene i kantinen på Klimahandledagen, så medarbejderne også bliver klogere på de grønne tiltags betydning.

Energifællesskaber Danmark

Viden

Besøg hjemmesiden for at få viden og inspiration til at etablere et lokalt energifælleskab der hvor du bor.

Vektorgrafik

Grafik og skabeloner

Har du brug for grafik som kan skaleres til grafiske layout eller tryk? Hent vores vektorgrafik her, der er både logo, ikoner og illustrationer.

Kvashegn fra DR's "Vilde Haver"

Natur

Vil du gerne blive klogere på hvordan et kvashegn bygges? Her er en episode fra "Vilde Haver", som sætter fokus på kvashegnet, så du med egne øjne kan se hvordan det skal gøres.

Logo

Grafik og skabeloner

Hent vores logo her og brug det til din invitation, plakat, opslag eller hvad end du har lyst til.
Der er både sorte og hvide versioner, alt efter hvilken baggrund det skal anvendes på.

Billeder

Grafik og skabeloner

Hent vores billedbibliotek af klimahandlinger fra tidligere, så du nemt og konkret kan vise hvad dit arrangement indebærer. OBS: Mappens filstørrelse er næsten 300mb.

Ikoner

Grafik og skabeloner

Hent vores samling af ikoner, som du kan frit kan benytte. Der er mange forskellige, så du forhåbentligt kan finde nogle der passer til dit formål.

Billeder til sociale medier

Grafik og skabeloner

Hent vores billeder til sociale medier. Der er både grafiske versioner og med billeder.

Miljøvenlig transport

Transport

Bliv klogere på hvilke transportmidler udleder mest, og hvordan man kan gøre transporten mere klimavenlig.

Designguide Klimahandledag

Grafik og skabeloner

Hent vores designguide, for at se hvordan vi anvender farver, skrifttyper mm. I den forbindelse kan du blandt andet hente vores logo, ikoner og illustrationer til at designe med.

Danmarks udledninger

Transport

Danmarks grønne tænketank CONCITO har lavet en beregning af danskernes klimaaftryk, for at se hvor udledningerne er størst. Bliv klogere på hvilke områder, der er brug for at reducere.

Fødevarer og CO2

Mad

Vil du gerne blive klogere på de forskellige fødevarers klimaaftryk? Læs CONCITOs rangering af 24 udvalgte fødevarer fra hverdagen, der sammenligner hvor du får mest ernæring for klimaaftrykket.

Story til sociale medier

Grafik og skabeloner

Her er en grafisk skabelon fra hjemmesiden Canva, hvis du har behov for at lave en story på sociale medier.

Minimalisme og købestop

Forbrug

Hvis du er interesseret i en livsstil med blandt andet minimalisme og købestop, så bliv en del af Facebook-gruppen, hvor folk inspirerer og hjælper hinanden med at forbruge mindre.

Plant en miniskov

Natur

Er I interesseret i at plante en miniskov i dit lokalområde? Læs mere på 2030skovs hjemmeside og deres mission om at plante såkaldte "lommeskove" i byområderne. Her kan I også få hjælp og inspiration til hvordan I skal komme igang.

Skolernes Klimahandledag

Tips og tricks

Greve Kommune har taget initiativ til Skolernes Klimahandledag, hvor elever er med til at lave klimahandlinger. Se deres hjemmeside, og få en masse tips og tricks til at afholde Klimahandledag på skolen.

Find lokale fødevarer

Mad

Gårdbutikker, fødevaremarkeder og fødevarefællesskaber er gode steder at købe lokale fødevarer. Forbrugerrådet Tænk har samlet inspiration til dig, der vil opstøve de lokale råvarer i dit nærområde.

Opskrifter fra Meyers

Mad

Til Klimahandledagen i 2024 udviklede Meyers en grøn opskriftsamling, så folk nemmere kan komme igang med de grønne middage. Hent dem her.

Klimavenlig turist

Transport

En række gode råd kan være med til at sikre, at du bliver en mere miljø- og klimavenlig turist, uden at ferien bliver kedelig, eller du skal droppe flyturen. Se Samvirkes gode råd til at mindske aftrykket som turist.

Opslag til sociale medier

Grafik og skabeloner

Her er en grafisk skabelon fra hjemmesiden Canva, hvis du har behov for at lave et opslag på sociale medier.

Haveaffald og CO2

Natur

Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns Universitet har lavet.

Illustrationer

Grafik og skabeloner

Har du brug for nogle grafiske illustrationer, som kan gøre Klimahandledagen mere tydelig for folk? Hent dem her og brug dem der passer bedst til dit formål.

DN's guide til kvashegn

Natur

Se Danmarks Naturfredningsforenings guide til at bygge kvashegn på deres hjemmeside

Guide til lokal delebilsordning

Transport

Har du lyst til at have en delebilbilsordning i din boligforening? Eller er du en developer, der gerne vil have delebiler i det område, du udvikler? Så læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan komme godt i gang.

Sådan kan kantiner deltage

Mad

Arbejdspladsen er et oplagt fællesskab at samles i for mange danskere, og kantinen er en nem og hyggelig ramme.

Kostråd til dig

Mad

Se de officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Ved at følge kostrådende kan vi som danskere reducere vores klimaaftryk med 30-40%.

Mangler vi noget?

Hvis du har et godt forslag til ressourcer, som kunne være her på materialesiden, kan du skrive til os på mail nedenfor, så ser vi på om det kan tilføjes.

Mad og fællesskab

Natur, have og biodiversitet

se mere her

Forbrug af tøj og ting

se mere her

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de selv kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som f.eks. mad, tøj og energi inden 2030.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2025 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.

Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her

Hvad nytter det?
Åben knap

Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repaircafé op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.

Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.

Kontant målt med udledninger skal vi have halveret dem som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til badmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed. I 2025 afholdes Klimahandledagen for tredje gang d. 24. april 2025. I 2024 blev dagen afholdt d. 25. april, og den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.

Kan jeg være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.  

3 trin til at komme i gang:

1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.

2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.

3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.

Kan vores organisation eller forening være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.

Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.

Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til info@klimahandledag.dk hvis I vil høre mere.