Luk

Tilmeld jeres fællesskab Klimahandledagen og få tilsendt materialer og indhold, der klæder jer på til at deltage
d. 27. april 2023

Det er gratis og uforpligtende at tilmelde sig.
Tak for din tilmelding.
Du modtager en bekræftelsesmail fra os
Der er tilsyneladende noget galt. 

Prøv at genindlæse siden og prøv igen.

Klimahandling på arbejdspladsen

Hold dig opdateret på, hvordan I som arbejdsplads kan være til Klimahandledagen 2024 herunder.

VÆR MED

Tror du også på, at arbejdspladserne skal med, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling? Klimahandledagen er en god anledning til at samle kollegerne om handling, der giver mening for fællesskabet på netop jeres arbejdsplads.

I 2024 har du mulighed for at tilmelde dig som tovholder for din arbejdsplads eller som nysgerrig på at høre mere om mulighederne for klimahandling.

Her modtager du et sæt af særligt udvalgte værktøjer fra vores arbejde med arbejdspladser og grøn omstilling i en serie af guides, du modtager på mails.

Vi holder siden her opdateret, når tilmeldingen åbner.

Har du spørgsmål til klimahandling på arbejdspladsen?
Skriv til: Mattias Friis Jørgensenmattias@deltagerdanmark.dk

Se andre arbejdspladsers erfaringer med fælles klimahandling på arbejdspladsen

Hvordan Akutafdelingen på Randers Regionshospital brugte Klimahandledagen

Bæredygtighedskonsulent Tine Rolapp og sygeplejerske på akutafdelingen Pernille Bach Damsgaard fra Randers Regionshospital præsenterer deres klimaløfte for kolleger og ledelse på klimahandledagen d. 3. november 2022. Foto: Helle Brandstrup Larsen

Bæredygtighedskonsulent Tine Rolapp og sygeplejerske på akutafdelingen Pernille Bach Damsgaard på Randers Regionshospital tog i efteråret 2022 hul på at involvere kolleger og ledelse i et fælles klimaløfte og en klimahandledag, der skulle kickstarte Akutafdelingens klimaarbejde. Et klimaløfte som alle medarbejdere på Akutafdelingen på bedst mulig måde var fælles om at skabe, og hvor alle fik ejerskab og også en oplevelse af fælles forpligtelse. Og hvor rigtig mange ildsjæle var i spil i planlægningen af klimahandledagen.

Klimahandledagen spillede en central rolle i at gøre løftet forpligtende:

Det er så vigtigt at have klimahandledagen som et fælles kickoff! At vi sidder i samme rum på klimahandledagen og hører de samme ting. Det giver følelsen af, at det er et forpligtende fælles løfte. Det har fungeret som en markering, nu har vi bundet os til noget og forpligtet os. Det vil klinge meget hult, hvis der så ikke skete noget.

Bæredygtighedskonsulent, Randers Regionshospital, Tine Rolapp

Afdelingen Klima og Byudvikling i Københavns Kommune arbejder klimahensyn ind i kerneopgave og i hverdagen

På klimahandledagen d. 3. november 2022 skrev alle cheferne i Klima og Byudvikling under på afdelingens klimaløfte.

I Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune stod fire medarbejdere fra afdelingen Klima og Byudvikling i efteråret 2022 for et klimaløfte og en klimahandledag, der har været med til at forme afdelingens strategi og tilgang for grøn omstilling frem mod 2025.

Alle afdelingens chefer skrev under på til en klimahandledag d. 3. november 2022.

Klimahandledagen har været med til at give klima og bæredygtighed på afdelingen et ekstra skub:

Vi har fået et tydeligt mandat fra ledelsen om, at den grønne omstilling og CO2-reduktion er en del af vores arbejdsopgave og kompetenceudvikling. Det er noget vi må og skal bruge tid på, og er en værdi, vi som arbejdsplads identificerer os med. Det baner vejen for det videre og mere konkrete arbejde med klimahandling.

Byplanlægger, Lea Christensen

Klimaløfte og klimahandedag er omdrejningspunktet for afdelings klimaarbejde indtil starten af 2025, hvorefter de vil evaluere på strategien og resultaterne.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal vi have en national Klimahandledag?
Åben knap

Det korte svar er, for at give alle danskere en anledning til at handle for klimaet. Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de selv kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl: Ifølge CONCITO skal vi have halveret udledninger, som kommer fra vores eget forbrug af ting, som f.eks. mad, tøj og energi inden 2030.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2025 - som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv.

Den grønne omstilling handler om vores allesammens hverdag. Klimahandledagen er en anledning til, at vi selv er med til at ændre den i en grønnere retning, sammen med de mennesker vores hverdag i forvejen består af. Hvordan ser et grønt villakvarter ud? Hvordan holder man den bedste konfirmationsfest, som ovenikøbet også er klimavenlig? Kan vi gøre vores strikkeklub klimaneutral? Du kan læse mere her

Hvad nytter det?
Åben knap

Vaner smitter. Vi mennesker bliver inspireret af hinanden. Noget kan komme på mode, så alle snakker om en ny måde at gøre tingene på. Derfor nytter handlinger i fællesskab også. Hvis vi går sammen med dem, som vores hverdag i forvejen er fuld af, og beslutter os for sammen at gøre noget – starte en repaircafé op på det lokale bibliotek eller holde hinanden op på, at vi det næste halve år altid vil forsøge at reparere eller bytte det vi har, og ikke købe noget nyt - så skubber det også til hele samfundets opfattelser af, hvad der er godt og skidt. Vi skaber nye vaner, sammen.

Når vi gør det, så snakker vi også om en ny måde at indrette vores fælles hverdag på - hvor man f.eks. forsøger at hjælpe hinanden med bukserne som revnede eller brødristeren, som stoppede med at fungere. Dermed bliver din klimahandling til en fælles handling, og med den kan I sammen være med til at skubbe os alle sammen mod en mere bæredygtig hverdag.

Kontant målt med udledninger skal vi have halveret dem som kommer fra vores forbrug inden 2030. Og det kræver at alle danskere – fra landspolitikerne til badmintonklubben, fra skolebestyrelsen til strikkeklubben – starter en samtale om, hvordan den bæredygtige hverdag skal se ud i fremtiden.

Hvor ofte afholdes Klimahandledagen?
Åben knap

Klimahandledagen er en årlig begivenhed. I 2025 afholdes Klimahandledagen for tredje gang d. 24. april 2025. I 2024 blev dagen afholdt d. 25. april, og den første gang dagen blev afholdt var d. 27. april i 2023, og det er planen at vi hvert år markerer dagen om torsdagen i uge 17.

Hvem står bag Klimahandledagen?
Åben knap

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver dages måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Klimahandledagen er en del af 70i30-projektet, som er finansieret af VILLUM FONDEN, VELUX FONDEN og KR Foundation, og har CONCITO som videnspartner.

Kan jeg være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og vi har brug for dig.  

3 trin til at komme i gang:

1. Start med at invitere dine kollegaer, havenørderne i grundejerforeningen eller dem, som du gerne vil gøre noget sammen med for klimaet til en snak.

2. Over video-kald eller din vens spisebord tager I snakken om, hvad I har lyst til at lave sammen. Hvad er jeres interesser? Hvad er I gode til, hver især? Og hvad har klimaet brug for, hvis I skal gøre noget som rykker i det store billede. Se mere under Inspiration for ideer til, hvad I kunne gå sammen og gøre.

3. Sæt jer et mål. Måske I vil være vegetar før kl. 18 i en uge og se, hvordan det går? Eller udfordre hinanden til ikke at købe nyt i en uge? Måske I vil forsøge at lave grundejerforeningens fællesareal til en grøn oase, og bruge Klimahandledagen som anledning til at få alle naboerne engageret i at plante træer og hjemmehørende planter? Uanset hvad I ender på, så husk, at det skal være sjovt!

Hvis du ikke allerede har gjort det, så tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så involverer vi dig i arbejdet med at få folk engageret og deler tips og værktøjer til, hvordan du selv kan komme i gang.

Kan vores organisation eller forening være med?
Åben knap

Ja! Klimahandledagen er alle danskernes dag, og dermed også jeres.

Alle landets organisationer og foreninger kan bruge dagen som en anledning til at inddrage medlemmer og kollegaer i den klimahandling, som giver mening for jer. Måske I allerede har i strategien, at I skal videre med jeres klimaplaner? Måske I har et event på tegnebrættet, men ingen dato? Brug Klimahandledagen som en anledning til at engagere folk i jeres fællesskab på et tidspunkt, hvor en større kreds af interessenter går sammen om at skabe opmærksomhed på klimaet, og det vi kan i fællesskab.

Klimahandledagen tilbyder samtidig også en værktøjskasse for alle, som skal mobilisere og engagere andre i klimahandlinger. Står jeres organisation eller forening overfor forandringer i forbindelse med implementeringen af klimaplaner, så er Klimahandledagen en mulighed for jer til at få engageret egne ildsjæle og gøre brug af værktøjerne til at komme i gang.

Flere og flere organisationer, foreninger og virksomheder planlægger nu at markere dagen på hver deres måde, og listen over deltagere vokser hele tiden. Lige nu er bl.a. DOX:DANMARK, Bibliotekernes Landsforening, Praktisk Økologi, Meyers, Repair Cafe Danmark samt flere af landets kommuner ved at planlægge, hvad de skal gøre. Skriv til info@klimahandledag.dk hvis I vil høre mere.